Tuesday, April 3, 2012

The great macaron taste-off: part two

I intended for this to be a much grander experiment, but there are only two flavours that are the same on the Pierre Hermé and Ladurée menus: chocolate and vanilla.  Luckily, I love chocolate and Harry loves vanilla, so it worked out ok.
 
My first impression, based solely on looks (as first impressions often are), was that I preferred the Pierre Hermé macarons.  I was enchanted by the rich colours and the plumpness of these little macarons.  We bought (clockwise from top left) almond, vanilla, chocolate and chocolate passionfruit.

 
From Ladurée we bought (clockwise from left) coffee, chocolate banana, chocolate and vanilla.  There was a lot less variation in colour and a lot less plumpness in these macarons.

 
For a fair comparison, only the chocolate and vanilla macarons were included in the taste test and to avoid any preconceptions based on looks, the taste test was conducted with closed eyes and no touching.
 
The first chocolate macaron I tasted had a nice texture and was very sweet although not very chocolatey.  The second chocolate macaron I tasted was oh so creamy and oh so chocolatey... divine, a definite winner.
 
The vanilla macarons went similarly; the first was nice if not a little sweet and the second was deliciously creamy (to me, it was kind of like comparing vanilla bean gelato to creamy vanilla ice cream and I much prefer ice cream).
 
So in my humble opinion (and Harry's too) the creamy macarons were the clear winner and they were from...

 
En Français:
 
J'avais l'intention pour que ce soit une expérience plus grande, mais il ya seulement deux parfums qui sont les mêmes sur la Pierre Hermé et Ladurée menus: chocolat et vanille.  Heureusement, j'aime chocolat et Harry aime vanille, donc cela allait.
 
Ma première impression, fondée uniquement sur ​​l'apparence (comme les premières impressions sont souvent), était que je préférais les macarons Pierre Hermé.  J'ai été enchanté par les couleurs riches et la rondeur de ces macarons petits.  Nous avons acheté: amande, vanille, chocolat et fruit de la passion avec chocolat.
 
De Ladurée, nous avons acheté: café, banane avec chocolat, chocolat et vanille.  Il y avait une variation beaucoup moins de la couleur et une rondeur beaucoup moins de ces macarons.
 
Pour une comparaison équitable, seuls les macarons au chocolat et vanille ont été inclus dans le test de goût et d'éviter toute idée préconçue sur la base de regards, le test de goût a été menée avec les yeux fermés et ne touchantes.
 
Le premier macaron au chocolat j'ai goûté avaient une texture agréable et était très sucré mais pas très chocolaté.  Le deuxieme macaron au chocolat j'ai goûté était si crémeux et tellement chocolaté ... délicieux, un gagnant définitif.
 
Les macarons vanille est allé de même, le premier était gentil si un peu sucré et le second était délicieusement crémeux (pour moi, c'était un peu comme comparer la gousse de vanille glace à la crème glacé et je préfère de crème glacé).
 
Donc, à mon avis (et trop de Harry) les macarons crémeux étaient le gagnant clair et ils étaient de... Pierre Hermé.

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